Graviditet

Graviditet och kiropraktik

Ryggbesvär under eller efter Graviditet?

Många undrar om man kan/får behandlas av kiropraktor när man är gravid? Svaret på detta är absolut ja!

Vi rekommenderar till och med kvinnor att gå på kontroller under graviditeten. Under våra år som kiropraktorer har vi mött många vars besvär startat med en graviditet eller efter en förlossning. För bara 20 år sedan tog man inte hand om och hade heller inte kunskapen om dessa problem vilket skapat mycket onödigt lidande.

Det är vanligt att kvinnor får ländsmärta, bäcken/höftsmärta samt ischiasproblem under/efter graviditeten och en stor del av dessa problem går att behandla.

Flera faktorer bidrar till att skapa problem under en graviditet. För det första ändras mekanik och tyngpunkt under graviditeten, det blir med tiden ökad belastning både på ryggraden och bäckenet vilket kan ge smärta i ländryggen och bäckenet. Mot slutet av graviditeten kan det även vara svårt att ha en bra hållning vilket kan ge spänningar i nacke/axlar och skuldror.

En annan stor orsak till smärta under/efter graviditet heter Relaxin. Detta är ett hormon som utsöndras både under graviditeten samt amningen och har som uppgift att mjuka upp ledbanden i bäckenet så att detta kan anpassas till barnets tillväxt samt förbereda bäckenet för förlossningen. Det gör att bäckenet inte är lika stabilt under graviditeten som normalt vilket kan leda till att man lättare får ryggbesvär, bäckenet är nämligen basen för hela ryggraden.

Det hela kan leda till ihållande spänningar för att musklerna måste “ersätta” ledbandens arbete vilket i sin tur ger låsningar i lederna som följd av att musklerna inte “orkar” kompensera fullt ut för ledbanden. Oftast går det att behandla genom kiropraktiska justeringar och hemövningar så som stretch och lättare bålövningen men ibland behöver man även komplettera med ett semi-elastiskt bäckenbälte för att stödja bäckenet.

Foglossning

Även här spelar relaxinet en stor roll, det är detta hormon som luckrar upp symfysen som är den broskfog som håller samman bäckenets framsida. Detta ger först och främst smärta i framsidan av bäckenet men kan även ge smärtutstrålning mot ljumskar och insida lår.

En lindrigare foglossning kan avhjälpas med bäckenbälte och behandling medan en kraftigare inte på samma sätt kan behandlas. Här behöver man komma in på en bedömning och undersökning för att se hur mycket man kan hjälpa till.

Förlossning och efter graviditet.

Det är heller inga problem att bli behandlad av en kiropraktor efter förlossningen. Möjligtvis får man ta hänsyn till om man fortfarande är mycket rörlig i bäckenet och då får man avvakta en tid. Men att behandla andra typer av spänningar i nacke/axlar/bröstrygg är inte några som helst problem.

Många är de som haft en felfri graviditet och istället fått problem efter sin förlossning. Det kan bli symtom som ihållande spänningar/smärta i ländrygg/bäcken och ischiasbesvär.

Förlossningen är tuff för bäckenet och oftast vet kroppen hur den ska göra, dock blir det inte alltid som man tänkt sig. En väldigt utdragen förlossning ger mycket tryck på bäckenets ledband och fogar samt skapar muskelanspänningar. En kort förlossning kan istället bli för kraftfull vilket kan ge låsningar i bäckenets leder samt i ländryggens facettleder vilket i sin tur ger muskelspänningar.

Efter en graviditet och en förlossning är du generellt nedsatt i bålstyrka och stabilitet i länd/bäcken. Sedan kommer ofta ett helt nytt rörelsemönster in i bilden så som att lyfta och bära barn, bära bilbarnstolen och lyfta barnvagnen in och ut ur bilen, sitta timvis och amma i alla möjliga konstiga positioner, ligga konstigt i sängen och först och främst fokusera på det lilla barnet. Hur man själv mår hamnar långt ned på listan. Är det då konstigt att man kan få ont i ryggen…?!

Alla ovan nämnda situationer och belastningar kan ge låsningar i lederna som i sin tur ökar spänningen i muskulaturen, lägg därtill att mekaniken i kroppen inte längre är som den ska vara gör att man lätt hamnar i en ond cirkel. Därför är rådet att besöka en kiropraktor om du haft ihållande spänningar/smärta i kroppen i över 2 veckors tid.

Vi kan hjälpa dig

Behandlingar

Välkommen till din kiropraktor och massageklinik i Halmstad

Välkommen till din kiropraktor och massageklinik i Halmstad

BehandlingPris
Kiropraktisk behandling:670kr
Kiropraktisk behandling student:570kr
Massage 30min450kr
Massage 45min675kr
Fibro/avslappningsmassage 90 min:1095kr

Kontaktuppgifter

E-post

info@ahnkiropraktorerna.se

Ring oss

035 – 12 99 22

Adress

Söndrumsvägen 29
302 37 Halmstad

Kontaktformulär